Wednesday, October 9, 2013

Twinkies




Bahan yang perlu:
Untuk Kek
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1/2 cawan gula perang
  • 2 biji telur
  • 1-1/4 ccawan tepung gandum
  • 1/2 cawan susu
  • 1/3 cawan minyak jagung/kacang
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu vanilla
Untuk Inti
  • 1/3 cawan shortening
  • 1/4 cawan gula
  • 1/2 sudu teh vanilla extract
  • 1/4 cawan light cream
  • 1/2 cawan confectioners' sugar














Cara membuatnya:

  1. Panaskan ketuhar kepada 350 darjah F. Sapu  minyak pada mini loaf pans .
  2. Pukul telur dan gula sehingga kembang.  Masukkan semua bahan-bahan lain.  
  3. Isikan  adunan ke dalam loaf pans   kira-kira 3/4 penuh
  4. Bakar kek kira-kira satu jam  atau sehingga perang keemasan.
  5. Sejuk dalam bekas beberapa minit baru pindahkan  ke dawai penyejuk.
  6. Sementara itu sediakan inti. Pukul shortening, gula, vanilla dan krim sehingga kembang dan masukkan gula dan gaul sebati.
  7. Isi beg pastri dengan inti dan potong satu lubang kecil di hujung.
  8. Ambil kek separuh sejuk dan cucuk tiga lubang dan paipkan inti ke dalam lubang sekadar penuh sahaja.
  9. Sejukkan sekurang-kurangnya 20 minit lagi sebelum dinikmati.