Wednesday, November 23, 2011

Almond Crunchy



Bahan A:
120gm serbuk badam
180gm tepung biskut
120gm gula kastor
1 sudu kecil serbuk penaik
1 sudu kecil soda bicarbonat

Bahan B:
1 biji kuning telur
1/4 sudu kecil garam halus

Bahan C:
160-180 mil minyak jagung
  
Bahan D: - untuk sapu pada loyang pembakar
1 biji telur
1 sudu besar susu cair

Bahan E: - hiasan
coklat masak
badam


Cara membuatnya:
Serbuk badam, tepung, serbuk penaik  disatukan. 
Masukkan gula gaul dan putar kelajuan perlahan 1 minit.
Masukkan kuning telur, garam dan minyak jagung dan
putar lagi hingga menghasilkan doh.
Canai dan terap dengan acuan.
Sapu loyang dengan bahan D.  Susun adunan dan bakar
hingga garing 165 darjah celsius.
Pastikan biskut sejuk sebelum di hias.

No comments:

Post a Comment