Resipi kek mentega lama tersimpan, arwah mak kalau buat kek pasti guna pure butter untuk dapatkan kek yang lazat.
Bahan-bahan:
250 gm mentega
200 gm gula halus
6 biji telur
1 sudu teh vanilla essence
300gm self-raising flour (ayak)
1/2 - 3/4 cawan susu cair (evaporated) atau fresh milk
200 gm gula halus
6 biji telur
1 sudu teh vanilla essence
300gm self-raising flour (ayak)
1/2 - 3/4 cawan susu cair (evaporated) atau fresh milk
Cara membuat:
Pukul mentega dengan gula hingga kembang. Masuk telur satu persatu, kacau dan masukkan esen vanilla dan susu gaul rata.
Akhir sekali masukkan tepung dan kacau sebentar.
Tuang dalam acuan dan bakar dalam ketuhar 1600C
hingga masak kira-kira 1 jam.
kalau nak marble effect, ambil satu senduk besar aduan dan ayakkan 3 sudu makan serbuk koko, kacau rata, kemudian masukkan selang-seli dengan warna asal dalam acaun sebelum dibakar.
Masuk perahan jus daripada 1 biji oren untuk mendapatkan rasa berlainan.
No comments:
Post a Comment