Sunday, May 30, 2010

Ayam Penyet


Bahan-Bahannya:
1 ekor ayam, potong 4 bahagian (4 pieces of chicken)
300 ml santan (coconut milk)
1 btg serai, ketok (lemon grass - bruise)
minyak untuk menggoreng (oil for frying)

Jus limau purut  (kaffar jus)

Haluskan: (pound)
4 ulas bawang putih (garlic)
2 biji buh keras (candlenut)
1 sdt biji ketumbar (coriander seed)
1 sdt garam (salt)
1 btg serai (lemon grass)

Bahan Sambal:
5 biji  cabai merah (red chilies)
4 biji cabai padi (bird eye chilies)
3 ulas  bawang merah (shallot)
1 uals bawang putih (garlic)
1 sdt garam (salt)
1 sdt gula merah (brown sugar)

Cara Membuat:
Perap ayam dengan bumbu halus, santan, daun salam, dan serai. Kemudian rebus hingga hampir kering. 
Goreng ayam hingga garing, ketepikan.

Buat sambal:
Tumbuk kasar semua bahan sambal.  Tumis sambal hingga naik bau, angkat.  Tuangkan jus limau, gaul rata. 
Lapik daun pisang  atas  pinggan  letakkan ayam  yang sudah diketuk pipih dan sambal  di atasnya.  Hidangkan ketika  masih  hangat.



No comments:

Post a Comment