Wednesday, September 16, 2009

How to Make Tomato Sauce

1. Mayang 6 ulas bawang putih, potong aja macam mana pun.
2. Belah empat 450 gm plum tomatoes yang masak jangan buang apa-apa.
3. Tuang 150gm minyak zaitun dan periuk.

4. Panaskan minyak tu jangan terlalu panas sehingga berasap.
5. Masukkan bawang putih dan masak 2-3 m
init .
6. Masukkan tomato dan hancurkan dengan penekan ubi.
7. Besarkan api dan masak 8 minit, jika tomato mula melompat tutup dan
pelahankan api.
8. Ambil 12 batang daun basli segar dan ½ sudu the garam dan sedikit
serbuk lada hitam mengikut citarasa sendiri. Salt is important because it diminishes your brain's ability to sense
bitterness and tomatoes, no matter how good they are, always have bitter alkaloids that become concentrated during cooking.9. Padamkan api angkat periuk dan masukkan immersion blender dan putar. Kalau tak ada tu sejukkan sos ke suhu bilik pastu masukkan ke dalam blender biasa.
10. Puree sos sehingga warna jadi oren terang maka siaplah.

1 comment:

  1. I been searching for this, glad that I found it. Will give a try.

    ReplyDelete