Wednesday, September 16, 2009

Kari Ikan Goan

Bahan Yang Perlu:
800 gm ikan bawal potong memanjang dan
lumur dengan kunyit dan garam selepas 5 mint
cuci bersih.
1 biji tomato cincang
6 biji cili hijau1 cawan santan

1 sudu makan minyak masak
1 cawan air

  



Untuk kuah:
1 biji bawang besar saiz sederhana
6 biji cili kering
2 sudu makan kumbar biji atau serbuk
1 sudu teh jintan putih
1 inci halia
4 ulas bawang putih
1 sudu makan pes asam jawa
1 sudu teh serbuk kunyit
Giling semua di atas hingga halus. 


Cara Memasaknya:
Panaskan minyak dan tumis bahan kuah sehingga naik minyak.
Masukkan tomato sehingga keluar air, masuk santan dan air didihkan.
Masuk ikan, cili hijau dan garam. Masak hingga ikan cukup masak dan
kuah mendidih.


 

happy cooking

No comments:

Post a Comment