Terkenang bila buat kuih ni, awrah emak kerap buat kuih ni . Membuat kuih ini sangat mudah. Gunakan beras pulut bermutu agar tekstur lopes kenyal dan lembut. Boleh masukkan air kapur sirih yang akan membuat kuih ini kenyal, tapi jarang guna kapur pulut tu akan bertukar warna. Aroma daun pisang dan kelapa juga membuat kuih ini harum sekaligus enak. yang ada dijual kat gerai-gerai skrg, susah nak dapat yang betul-betul sedap sebab cara pembuatan yang ringkas, lopes asli pulutnya padat dan tidak bederai bila potong.
Bahan-Bahannya:
Pulut
500 gram pulut, cuci, toskan
3/4 sudu makan air kapur sirih (pilihan)
air daun pandan cukup untuk tutup pulut
Pulut
500 gram pulut, cuci, toskan
3/4 sudu makan air kapur sirih (pilihan)
air daun pandan cukup untuk tutup pulut
Kelapa:
100 gram kelapa parut garam
Sirap:
250 gram gula merah
80 gram gula pasir
150 cc air
Cara Membuatnya:
Kelapa: campur semua bahan, aduk rata, lalu kukus selama 10 minit, angkat ketepikan.
Cara Membuatnya:
Kelapa: campur semua bahan, aduk rata, lalu kukus selama 10 minit, angkat ketepikan.
Sirap: campur semua bahan, aduk rata, masak hingga pekat angkat tapis.
Pulut : campur semua bahan, aduk rata, kacau atas api hingga air kering,
pulut separuh masak dan kurangkanmasa merebus.
pulut separuh masak dan kurangkanmasa merebus.
Ambil 2 lembar daun pisang, gulung dengan posisi daun yang lebih hijau di sebelah dalam, lalu semat dengan lidi salah satu ujungnya, isi dengan adunan pulut 2/3 bagian dari panjang gulungan daun tersebut, semat ujung yang lainnya, ulangi hingga bahan habis, inin untuk lopes bulat, Buat segitiga lebih cantik dan tak perlu potong-potong. Rebus selama1-1½ jam hingga masak, angkat, toskan, dinginkan, lalu buka pembungkusnya, potong-potong setebal 1 cm, gaul dengan kelapa dan tuang sirap di atasnya, sajikan.
No comments:
Post a Comment