Sunday, October 4, 2009

Ayam Masak Cabai Hijau

yang mudah dibuat,  boleh masukkan santan kalau nak.   
 Bahan-Bahan:
500gm ayam potong sesuai selera
garam, kunyit

Bahan Tumbuk:
1 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
1 batang serai 
       
10 biji cili hijau tumbuk kasar
3 helai daun limau purut
jus limau kasturi~ ikut citarasa
tomato- ikut suka
sedikit garam, gula


Cara memasaknya:
Lumur ayam dengan kunyit dan garam, perap selama 30 minit baru digoreng.

Ambil minyak bekas menggoreng ayam secukupnya tumis 
bahan tumbuk sampai nak bau jangan sampai garing, masuk sedikit air, daun limau purut, garam, gula, jus limau dan cili hijau, kacau sampai bumbu masak masukkan tomato, kecilkan api.
Masukkan ayam goreng, kacau rata.  Siap untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment