Agar-Agar Pelangi
Lapis Transparent:
2 sudu makan agar agar powder
1200 ml air
200 gm gula pasir
Colorings – hijau mesti dan guna pas pandan, serta warna lain ikut citarasa
Lapis Santan:
2 sudu makan agar agar powder
400 ml santan pekat
800 ml air
Lapis Transparent:
2 sudu makan agar agar powder
1200 ml air
200 gm gula pasir
Colorings – hijau mesti dan guna pas pandan, serta warna lain ikut citarasa
Lapis Santan:
2 sudu makan agar agar powder
400 ml santan pekat
800 ml air
200 gm gula pasir
1/2 sudu teh garam
Cara memasaknya:
- Masak bahan transparent kecuali warna hingga hancur. Tapis dan letak semula atas api kecil atau atas doubleboil untuk panaskan sehingga lapis santan siap masukkan warna.
- Masak bahan lapis santan kecuali santan dan garam., setelah hancur kecil api, masuk santan dan garam kacau. Tapis dan letak semula atas api kecil atau atas doubleboil untuk panaskan.
Assembling:
- Lapis pertama sukat 250 ml agar-agar transparent dan warna yang digemari , biar keras sedikit (not too hard if not the jelly will not stick together. If too hard, just use a fork to lightly scratch the surface before adding the next layer.)
- Lapis kedua 250 ml agar agar santan. Buat macam tadi selang-seli hingga habis.
- Biar sejuk baru masuk ke dalam peti sejuk untuk beberapa jam.
No comments:
Post a Comment